İster yeni bir bilgisayar satın almış olun, ister Windows'u yeniden kurmuş, muhtemelen yapacağınız ilk iş gerekli programları yüklemek olacaktır. Birçok Windows programı varken, hangilerinin Windows 10 veya Windows 11 için bilgisayarda olması gereken programlar olduğunu bilmek, yeni bir kurulum işini kolaylaştırır.
Herkesin yüklemesi gereken format sonrası programlar ile Windows olması gereken programları inceleyelim.
1. İnternet Tarayıcısı
Google Chrome hala en iyi tarayıcıdır. Süper hızlıdır, Google Lens'te bir görseli anında aramanıza izin vermek gibi küçük kolaylıklar içerir ve geniş bir Chrome uzantıları kitaplığına sahiptir. Telefonunuzda masaüstü sekmelerinizi açmanıza izin veren platformlar arası senkronizasyon özelliği de vardır.
Bununla birlikte, Chrome hatasız değildir. Google Chrome, çok fazla RAM tüketiyor. Ancak iyi haber şu ki, Firefox ve Opera gibi aralarından seçim yapabileceğiniz pek çok harika tarayıcınız var.
Yerleşik Microsoft Edge de Chromium tabanlıdır, bu nedenle Microsoft'u Google'a tercih ediyorsanız bir deneyin.
2. Bulut Depolama
Yalnızca bir bulut depolama uygulaması hizmeti seçmek istiyorsanız, sunduğu alan miktarı nedeniyle yüklemeniz gereken seçenek Google Drive'dır. Google hesabınız ile Google Fotoğraflar ve Gmail ile de paylaşılan 15 GB ücretsiz depolama alanı sunar.
Google Drive, her büyük platform için bir uygulama sunar, böylece dosyalarınızı her yere götürebilirsiniz. Masaüstü uygulaması, özel Google Drive klasörüne yerleştirdiğiniz dosyaları senkronize etmenin yanı sıra bilgisayarınızdaki ve harici cihazlarınızdaki klasörleri yedeklemeyi de kolaylaştırır.
Dosyaları başkalarıyla paylaşmak da çok kolaydır ve hizmet, Google'ın üretkenlik paketiyle iyi uyum sağlar. İster yedekleme planınızın bir parçası olarak, ister bir bulut flash sürücüsü olarak veya başkalarıyla paylaşılan klasörler oluşturmak için kullanın, Google Drive, Windows 10 ve 11 için önemli bir bulut depolama seçeneğidir.
Yandex.Disk de 10 GB ücretsiz bulut depolama alanı sağlar. Böylece başka bir ücretsiz bulut depolama sağlayıcısı ile eşleştirildiğinde, bol miktarda depolama alanı elde edebilir ve dosyalarınızı mantıksal olarak bu alanlara bölüştürebilirsiniz.
3. Müzik Dinleme
Yıllar önce, masaüstünüzde müzik dinlemek, zahmetli bir şekilde bir MP3 koleksiyonunu içe aktarmak ve düzenlemek anlamına geliyordu. Artık durum böyle değil; müzik dinleme hizmetleri, tek tek albümleri fiziksel veya dijital olarak satın alma ihtiyacını ortadan kaldırır.
Pek çok müzik dinleme hizmeti var, ancak Windows 10 veya 11 için temel seçimin Spotify olduğunu düşünüyoruz. Reklam destekli ücretsiz planı, istediğiniz kadar müzik dinlemenizi sağlar. Spotify aynı zamanda milyonlarca podcast'e de ev sahipliği yaparak her şeyi tek bir uygun yerde sunar.
Spotify ayrıca, bazı rakiplerinden farklı olarak özel bir Windows uygulamasına sahiptir. Halihazırda başka bir ekosisteme yatırım yaptıysanız, Apple Music veya YouTube Music sizin için daha iyi bir seçim olabilir.
4. Ofis Programları
Bir noktada belgelerle, elektronik tablolarla ve sunumlarla çalışmanıza izin veren bir ofis paketine ihtiyacınız olacak. Böyle bir erişim elde etmenin tek yolunun Microsoft Office için ödeme yapmak olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu tek seçenek değildir.
LibreOffice, Microsoft Word, Excel, PowerPoint, Access ve daha fazlasına alternatifler içeren tamamen ücretsiz ve güçlü bir ofis paketidir. MS Office'ten birkaç küçük görünüm farklılığa alıştıktan sonra, LibreOffice ile işinizi görecektir.
Bir zamanların popüler alternatifi olan OpenOffice'in artık geliştirilmediğini söyleyebiliriz. LibreOffice'i kullanmak istemiyorsanız, FreeOffice'i deneyin. Microsoft Office Online veya Google Docs gibi web uygulamalarını da kullanabilirsiniz, ancak burada tam masaüstü programlarını listeledik.
Temel resim düzenleme işleri, ekran görüntülerini düzenleme veya fotoğrafları rötuşlamak istiyorsanız herkesin bir görüntü düzenleme programı yüklü olmalıdır. Photoshop bunun için en popüler seçenektir, ancak daha erişilebilir birçok ücretsiz program vardır.
Paint.NET, resim düzenleme ihtiyaçlarınız için olmazsa olmaz bir Windows uygulamasıdır. Microsoft Paint'ten çok daha güçlüdür, ancak bir sürü kafa karıştırıcı araçla sizi bunaltmaz. Bir görüntünün bazı kısımlarını kolayca bulanıklaştırabilir, daha iyi görünmelerini sağlamak için fotoğrafları otomatik olarak düzenleyebilir ve yalnızca birkaç tıklamayla resimlerinize metin ve şekiller ekleyebilirsiniz. Çok sayıda eklenti, işlevselliğini de genişletmenize izin verir.
Paint.NET'i çok basit buluyorsanız, GIMP daha gelişmiş bir çözümdür ve ayrıca ücretsiz olarak sunulmaktadır.
6. Güvenlik
Windows 10 ve 11, çoğu kullanıcı için yeterince iyi bir antivirüs olan Windows Defender'ı içerir. Ancak, onu desteklemek için ikincil bir güvenlik programını kurulu tutmak akıllıca olacaktır.
Bunun için Malwarebytes'i denemelisiniz. Ücretsiz sürüm, antivirüs programınızın yakalayamayacağı kötü amaçlı yazılımlara karşı sisteminizi taramanıza olanak tanır. Ve güçlü bir karma güvenlik çözümü için, Malwarebytes Premium'a yükseltme maliyetine değer.
7. Medya Oynatıcı
YouTube'un her yerde bulunabilmesi sayesinde muhtemelen yerel videoları çok sık izlemiyorsunuzdur. Bununla birlikte, medya dosyalarını yerel olarak oynatmak gerektiğinde masaüstünde sağlam bir video oynatıcı bulunmalıdır. Yeni bir bilgisayara hemen indirmeyi düşündüğünüz araçlardan biri olmasa bile bir gün işinize yarayacaktır.
Bu görev için, bir çok özellik barındıran ve akla gelebilecek hemen hemen her video ve ses formatını oynatabilen VLC Media Player'ı hiçbir program geçemez. Windows'ta yıllardır desteklenmeyen video codec bileşenleriyle uğraşma veya QuickTime kullanma zahmetinden kendinizi kurtaracaksınız.
Windows'ta ekran görüntüsü almak, her şey için kullanışlıdır. Yerleşik ekran görüntüsü alma uygulaması yalnızca temel bir özellik seti sağlar, bu nedenle temel Windows uygulamaları paketinizde daha iyi bir şeye ihtiyacınız vardır.
ShareX'ten daha güçlü bir ücretsiz ekran görüntüsü alma aracı bulamazsınız. Onlarca yakalama yöntemi, sağlam bir yerleşik düzenleyici, ekran görüntüsü aldıktan sonra seçenekleri otomatik çalıştırma yeteneği ve renk yakalayıcı ve cetvel gibi ekstra araçlarla ShareX, ücretsiz olarak etkileyici bir özellik setine sahiptir.
ShareX sizi bunaltırsa, bunun yerine PicPick'i deneyin. Biraz daha basit, ancak özelliklerden ödün vermiyor.
Windows, basit sıkıştırılmış dosyalar için yerel destek içerir, ancak bu iş için güçlü bir araç gerekir. Karşılaşabileceğiniz her türlü arşivlenmiş dosyayla çalışabilmeniz için bir dosya sıkıştırma/açma programı olmazsa olmaz bir PC uygulamasıdır.
7-Zip, dosya sıkıştırma ve çıkarma uygulamaları için en ideal seçimdir. Küçüktür ve saniyeler içinde kurulur, kullanımı kolaydır. Gelişmiş özelliklere ihtiyaç duyanlar da bunları 7-Zip'te bulacaktır.
7-Zip'in tek dezavantajı eskimiş, sade görünümüdür. Çok daha çekici bir kullanıcı arayüzüne sahip benzer bir araç olan PeaZip'e bir göz atabilirsiniz. Her iki durumda da, kesinlikle WinRAR gibi araçlar için ödeme yapmanız gerekmez.
10. Mesajlaşma
Muhtemelen, gün boyunca arkadaşlarınızla iletişimde kalmak için en az bir mesajlaşma servisi kullanıyorsunuzdur. Aralarından seçim yapabileceğiniz bu kadar çok seçenek varken en iyi mesajlaşma hizmetini seçmemize imkan yok, çünkü bu tamamen arkadaşlarınızın ne kullandığına bağlı. Öyleyse neden hepsi tek bir yerde olmasın!
Rambox, Windows'taki en iyi mesajlaşma uygulamasıdır. WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Telegram, GroupMe, Discord ve çok daha fazlası dahil olmak üzere onlarca popüler mesajlaşma servisinden hesap eklemenizi sağlar. Hatta buna Apple Music gibi başka web uygulamaları da ekleyebilirsiniz.
Uygulama, kullandığınız her hizmet için yeni bir sekme ekler ve her grubu tek bir pencerede takip etmenize olanak tanır. Bu uygulamaları tarayıcınızda açmaktan daha kullanışlı hale getiren bazı ekstra özellikler içerir ve odaklanma zamanı geldiğinde bir pencereyi kolayca kapatabilir veya simge durumuna küçültebilirsiniz.
Rambox'ın ücretsiz planının bazı sınırlamaları olsa da, Franz gibi rakiplerinden daha fazlasını ücretsiz olarak sunar.
11. Pano Yöneticisi
Pano yöneticisi önemli bir Windows uygulamasıdır, çünkü size çok zaman kazandırır. Pano yöneticileri, PC'nizin panosunda aynı anda yalnızca bir öğe tutabilmek yerine, kopyaladığınız son birkaç girişi görmenize olanak tanır.
ClipClip, kullanmak için harika bir Windows pano yöneticisidir. Uygulama, kopyaladığınız şeyi günlüğe kaydetmenin yanı sıra, kolay erişim için sık kullanılan öğeleri sabitlemenize de olanak tanır. Adresler, e-posta yanıtları ve benzeri hazır metinleri hızla yapıştırmak için klasörler oluşturmak kolaydır.
Uygulama sizi seçeneklerle boğmaz, ancak kısayol tuşlarını değiştirmenize, gerektiğinde pano izlemeyi devre dışı bırakmanıza ve uygulamanın neyi göz ardı edeceğini seçmenize izin verir.
12. Şifre Yöneticisi
Her hesap için güçlü şifreler oluşturmak ve hepsini hatırlamak insani olarak mümkün değildir. Bu yüzden bir şifre yöneticisine ihtiyacınız var. Sizin için iyi parolalar oluşturan ve bunları hatırlamanız gereken tek ana parolanın arkasında kilitleyen güvenli bir hizmettir.
Bitwarden en iyi ücretsiz şifre yöneticisidir ve indirebileceğiniz en önemli programlardan biridir. Parolaları otomatik olarak kolayca doldurmak için masaüstü uygulamasına ek olarak, tercih ettiğiniz tarayıcınıza Bitwarden uzantısını yüklemeniz gerekir.
13. Depolama Yönetimi
Depolama alanının azalmasının ne kadar sıkıntılı bir durum olduğunu herkes bilir. Bu nedenle, her Windows sistemine yüklemeniz gereken kullanışlı uygulamalardan biri bir disk analiz yazılımıdır.
TreeSize Free, bilgisayarınızda nelerin yer kapladığını öğrenmenin basit bir yoludur. Sadece açın ve hangi diski tarayacağını söyleyin, PC'nizdeki tüm klasörleri büyüklüklerine göre sıralayacaktır. Daha sonra bilgisayarınızdaki en büyük dosyaları görebilir ve bunları uygun şekilde silmek veya taşımak için harekete geçebilirsiniz.
Klasörleri manuel olarak taramaya ve büyük dosyaları bulmaya çalışarak zaman kaybetmeyin; bırakın bu temel yardımcı program sizin için yapsın.