Görüntü dosyalarını depolamak, paylaşmak veya yüklemek söz konusu olduğunda, farklı görüntü formatlarıyla karşılaşmış olabilirsiniz. Çeşitli görüntü türleri arasında JPG ve JPEG en yaygın bulunan ve kullanılan biçimlerdir. Resim düzenleme ile ilgili bir iş yapmasanız bile, JPG ve JPEG'in aynı olup olmadığı veya bu formatlar arasında herhangi bir fark olup olmadığını merak etmiş olabilirsiniz.
Bu yazıda, en yaygın olarak kullanılan iki resim formatı olan JPG ve JPEG arasındaki gerçek farkı öğreneceksiniz.
JPG ve JPEG arasındaki fark nedir?
Resimleriniz için doğru formatı bulmanıza yardımcı olması için bu iki formatı da ayırt edici bir şekilde tanımlayalım.
JPG
JPG, JPEG dosya uzantısının yalnızca 3 harflik bir çeşididir ve varlığı, dosyaları okumak ve depolamak için 3 karakterlik bir uzantı gerektiren eski Windows sistemlerinin kısıtlaması nedeniyle ortaya çıkmıştır. Ancak bu durum artık geçerli değil ve daha yeni Windows ve Mac sistemleri daha uzun karakter uzantısını, yani JPEG'i kabul ediyor. Çoğu cihaz size resimlerinizi bu formatta alma seçeneği sunduğundan, JPG hala cihazınızdaki resimleri kaydetme seçeneğidir.
JPEG
JPEG, Joint Photographic Experts Group cümlesinin kısaltmasıdır ve en gelişmiş dijital kameralar, fotoğraf düzenleme ve paylaşım araçlarıyla uyumlu olması nedeniyle tüm dünyada en yaygın kullanılan görüntü dosyası uzantısıdır. Bir görüntüyü cihazınıza her kaydettiğinizde, onu ".jpeg" uzantısında kaydetme seçeneğiniz olur. Bu nedenle, JPEG ve JPG dosya uzantıları arasında, ikincisinin yalnızca üç karaktere dayalı uzantıları gerektiren sistemler için özel olarak ortaya çıkması dışında pek bir fark yoktur.
Hangisi daha iyi: JPG veya JPEG
JPG ve JPEG arasındaki fark, yalnızca ilgili dosya uzantılarındaki karakter sayısıyla ilgilidir. Bu nedenle, JPG veya JPEG'i birbirinden daha iyi olduğunu tanımlayamazsınız. Hala daha iyi seçeneği bilmek istiyorsanız, JPEG'e gitmelisiniz. Bunun nedeni, JPG'nin eski sürüm bilgisayarlarda görüntüleri görüntülemek için zorunlu bir format olmasıdır. Öte yandan, JPEG dosyaları herhangi bir cihazdan sorunsuz bir şekilde görüntülenebilir.
JPEG, sıkıştırılması ve daha küçük boyutu nedeniyle yaygın olarak kullanılan bir formattır.
Bir JPEG dosyasını kaydetmek için en ideal boyut nedir?
JPEG kaydetmek için en iyi boyut 2400x1600px'dir. Bir web sitesinde resim yayınlamak söz konusu olduğunda, web yöneticilerinin resim boyutunu küçültmesi oldukça önemli hale gelir. Bunun nedeni, daha yüksek çözünürlüklü görüntülerin bir sitenin yükleme hızını etkileyebilmesidir. Böyle bir aksilik yaşamak istemiyorsanız, görüntü kalitesinden ödün vermeden JPEG'i 100 KB'ye sıkıştırabilirsiniz.