Rekabetin çok olduğu bu dijital ortamda, bir web sitesi açmak ve ziyaretçi sayısını artırmak kolay bir iş değildir. Her şeyden önce içerik, herhangi bir web sitesi için en önemli etkendir. İster metinsel ister görsel içerik olsun; web sitenize yüklediğiniz her şeyde birinci sınıf kaliteyi sağlamalısınız. Bunun nedeni, kalitesiz içeriğin arama motorlarının yanı sıra hedef kitlenin gözünde herhangi bir değeri olmamasıdır. Bu nedenle, web sitelerinin her zaman yüksek kaliteli içerikle karşımıza çıkması elzem hale geliyor.
Özellikle görsel içerik oluşturmaktan bahsedecek olursak, kaliteyi sağlama girişimi çoğu zaman içeriğin optimizasyonunu bozar. İçerik kalitesini sağlamak önemli olduğu gibi, içeriği belirlenen web standartlarına göre uygun şekilde optimize etmek de öndemlidir. Görüntüleri optimize etmek, web siteleri için çok önemlidir, çünkü web sitelerinin performansları artabilir. Ziyaretçiler için en iyi kullanıcı deneyimini sağlamak için optimizasyon sürecinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Web sitenizde kullandığınız resimleri optimize etmek için yapabileceğiniz şeyler aşağıdaki dört adımda açıklanmıştır.
1. Doğru dosya formatı seçimi
Resim optimizasyonu yapmak için göz önünde bulundurmanız gereken ilk faktör dosyalarınızın biçimidir. Web sitenizin performansında hayati bir rol oynadıkları için resimler için doğru formatı seçmek çok önemlidir. JPG formatı, sıkıştırma ve genel destek özelliklerinden dolayı internet sitelerinde çok kullanılmaktadır. Daha yavaş sitelerin daha yüksek bir hemen çıkma oranına sahip olması nedeniyle, web sitelerinin daha hızlı yüklenmesi gerekir, bu da negatif bir SEO faktörüdür.
JPG dosyaları, web sitenizin yükleme hızını artırmak için şiddetle tavsiye edilir. Ancak, JPG görüntüleri saydam arka planı desteklemez; bu durumda PNG formatını kullanmanız gerekecektir.
2. Resim boyutlarını ayarlama
Web siteniz için görselleri optimize ederken göz önünde bulundurulması gereken bir diğer önemli faktör de görsellerin çözünürlüğüdür. Resimlerin sitenizde doğru boyutlarda görünmesi, kullanıcıların ekranlarında daha iyi görünmesini sağlayacaktır. Resimleriniz çok büyükse veya iyileştirme gerektiriyorsa, resim boyutunu gereksinimlerinize göre büyültmenizi veya azaltmanızı sağlayan resim boyutlandırıcıyı kullanabilirsiniz. Bu resim boyutlandırma aracıyla, görüntülerin genişliğini ve yüksekliğini kolayca değiştirebilirsiniz.
3. Dosya boyutunu küçültme
Resim dosyalarının boyutu çok önemlidir ve optimize edilmesi gerekir. Büyük boyutlu görseller, sunucular üzerindeki yükü arttırdığı için SEO açısından iyi değildir. Ayrıca bu, kullanıcı deneyimini de etkiler. İstatistiklere göre, bir kullanıcı bir web sitesini açmak için 3 ila 5 saniyeden fazla beklemez. Uzun süre yüklenemeyen siteler, daha yüksek bir hemen çıkma oranıyla karşı karşıya kalır ve bu da arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralamaların düşmesine neden olur. Çevrimiçi bir fotoğraf sıkıştırıcı kullanarak böyle bir sorunla karşılaşmaktan kaçınabilirsiniz. Görüntü kalitesini kaybetme nedeniyle görüntüleri sıkıştırma konusunda kararsız olabilirsiniz. Yine de, bu resim boyutu düşürücü, resimlerinizin kalitesini etkilemeden dosya boyutunu küçültmenizi sağlar.
4. Alt etiketini kullanın
Google'a göre alt etiketi, bir web sitesinde bulunan içeriği analiz etmede hayati bir rol oynar. Alt etiketi, arama motoru botlarının bir görüntünün ne hakkında olduğunu anlamasını sağlamak için arama motoru algoritmalarıyla birlikte çalışır. Ayrıca, resimlerin görsel arama sonuçlarında belirli sorgulara göre sıralama almasına yardımcı olmak için gerekli kabul edilirler. Bu nedenle, web siteniz için resimleri optimize ederken, her resme alt etiketi eklemeniz gerekir. Web sitelerinin erişilebilirliklerini, kullanıcı deneyimlerini ve trafiğini artırmada önemli bir faktördür. Bazı nedenden dolayı, bazen görseller kullanıcıların ekranlarına yüklenemez. Bu tür senaryolara karşı alt etiketi kullanmalısınız.