WordPress nedir?
WordPress alternatiflerine geçmeden önce, artıları ve eksileri ile birlikte WordPress'in ne olduğuna bir göz atalım. Barındırılan WordPress çözümü wordpress.com'dan değil, wordpress.org'daki kendi kendine barındırılan sürümden bahsettiğimizi unutmayın.
WordPress, kaynak kodlarını indirip kendi web sunucunuza yüklediğiniz açık kaynaklı bir CMS yazılımıdır. Bu, kendi kişisel sunucunuz veya WordPress'i destekleyen herhangi bir web sunucusu olabilir. Öncelikle bir blog oluşturma aracı olsa da, istediğiniz herhangi bir türde web sitesi olacak şekilde özelleştirilebilir.
WordPress'in artıları ve eksileri nelerdir?
Öncelikle WordPress'in artılarına bakalım:
- Kurulumu ve özelleştirmesi kolaydır.
- Sitenizin işleyişini ve görünümünü değiştirmek için çok sayıda eklenti ve tema barındırır.
- Varsayılan olarak SEO dostu bir yapıdadır.
- Kullanımı kolay içerik düzenleyicilere sahiptir.
- Sık sık güncellenir.
- Özellikle büyük, aktif kullanıcı tabanından kolayca destek bulunabilir.
Şimdi WordPress'in eksi yönlerine göz gezdirelim:
- WordPress dünyanın en çok kullanılan CMS'si olduğundan (tüm web sitelerinin %43'ünden fazlası tarafından kullanılır) bilgisayar korsanları için önemli bir hedeftir.
- Web sitenizin güvenliğini sağlamaktan ve güncellemelerin yüklenmesini sağlamaktan siz sorumlusunuzdur.
- Ücretsiz bir açık kaynak ürün olduğu için özel bir destek yoktur.
- Premium şablonlar ve eklentiler kullanırken sitenizi özelleştirmek zor ve pahalı olabilir.
En iyi WordPress alternatifleri
1. Drupal
Drupal, güçlü güvenlik ve özelleştirme seçenekleri nedeniyle en popüler ikinci CMS haline geldi. Yan yana karşılaştırdığınızda, Drupal'ı kurmanın ve özelleştirmenin, WordPress kadar kolay olmadığını hemen fark edeceksiniz (özellikle yeni başlayanlar için). Drupal'dan gerçekten en iyi şekilde yararlanmak için kodlama hakkında biraz daha bilgi sahibi olmanız gerekecek. Ancak size yardımcı olacak önceden hazırlanmış kitler vardır. Genel olarak, özellikle muazzam miktarda içeriğe sahip daha büyük siteler için inanılmaz derecede hızlı ve mükemmeldir.
2. Ghost
Ghost, kullanımı kolay WordPress alternatiflerinden biridir. Tıpkı WordPress gibi açık kaynaklı, kendi kendine barındırılan veya barındırılan bir seçenek arasından seçim yaparsınız. Esas olarak blog oluşturma ve içerik oluşturma düşünülerek tasarlanmıştır, bu nedenle yayınlama araçları ön planda ve merkezdedir. Şaşırtıcı bir şekilde, WordPress'te kullanmak için bir eklentiye ihtiyaç duyacağınız yedekleme ve SEO özellikleri Ghost'a da vardır. WordPress'ten daha basit olsa da, bir içerik üreticinin ideal seçimi olabilir.
3. Joomla
Joomla, neredeyse WordPress kadar eskidir ve eskiden WordPress'in en büyük rakibiydi. Çok sayıda özelleştirme seçeneği sunduğu için onu her tür web sitesi kurmak için kullanabilirsiniz. Binlerce uzantı ile Joomla'nın yapamayacağı pek bir şey yoktur. Onu daha iyi yapan şey, kurulumdan hemen sonra ekstra içerik türleri, şablonlar ve çok dilli destek gibi uzantılara ihtiyaç duymadan çok daha fazla özellikle birlikte gelmesidir.
Magento Open Source, Adobe ile ortaktır, ancak yine de tamamen ücretsiz ve açık kaynaklı bir CMS'dir. Tüm kod GitHub'da ücretsiz olarak mevcuttur. Adobe, barındırılan bir sürüm sunar, ancak fiyatlandırma için onlarla iletişime geçmelisiniz. E-ticaret için tasarlanmış gelişmiş bir platformdur, ancak başka türde siteler de oluşturabilirsiniz. İstediğiniz kadar özelleştirebilseniz de, çok dik bir öğrenme eğrisi var.
5. Jekyll
WordPress alternatiflerinin veritabanlarına veya karmaşık kurulumlara sahip olması gerekmez. Jekyll ile statik web sayfaları oluşturursunuz. Kişisel blogunuzu ve hatta iş web sitenizi oluşturmak için sayfaları birbirine bağlamanız yeterlidir. Hiç ihtiyaç duymayabileceğiniz tüm gereksiz özellikleri ortadan kaldıran daha basit bir seçenektir. Ayrıca ele geçirilecek veritabanları veya uğraşılacak güncellemeler olmadığı için daha güvenlidir. Bir başka harika avantajı da, Jekyll sitenizi GitHub Sayfalarında ücretsiz olarak barındırabilmenizdir.
6. Craft CMS
Craft CMS, temel olarak, sitenizi daha iyi yönetmenize yardımcı olacak destek planlarıyla WordPress'in yükseltilmiş premium sürümüdür. Arka ucu, tamamen özelleştirmeler dahil, her şey kullanıcı dostu olacak şekilde tasarlanmıştır. CMS, esas olarak site tasarımcılarının müşteriler için siteler oluşturması için yapılmış olsa da, etkileyici özelleştirme, kendi eklentilerinizi kolayca oluşturma yeteneği ve eklentilere ihtiyaç duymadan yerleşik çok sayıda özellik ile güçlü bir seçenektir.
7. Concrete CMS
Concrete CMS, eklentileri indirmek zorunda kalmadan ihtiyacınız olan her şeye sahip olabileceğiniz bir sistemdir. Müşterileriniz herhangi bir eğitim almadan bir kelime işlemciyi nasıl kullanacaklarını bilirler. Web sitesi düzenleme deneyiminin bu kadar basit olmasını ister misiniz?
Concrete CMS, müşterilerin kendi başlarına yönetmeyi sevdikleri güzel web siteleri oluşturmak için genişletilebilir bir platform olarak tasarlanmıştır. Çekirdeğin birçok yerleşik özelliği vardır, bu nedenle uyumsuz uzantılardan oluşan bir ekosistemi kullanmak zorunda kalmazsınız.
MIT Açık Kaynak Lisansı altında kullanımı ücretsizdir, ancak isterseniz Concrete CMS'den barındırma satın alabilirsiniz.
SilverStripe, ücretsiz bir açık kaynaklı CMS framework'dür. Programlamaya zaten aşina iseniz, öğrenmesi şaşırtıcı derecede kolay olan SilverStripe Framework'e dalın. Geliştiriciler için kod temiz ve düzenlidir ve elbette özelleştirmesi kolaydır. Ayrıca herhangi bir teknik bilgiye ihtiyaç duymadan hızlı bir şekilde sayfalar oluşturabilirsiniz ve WordPress benzeri bir içerik düzenleyiciye sahiptir.
Textpattern, özelliklerden mahrum olmayan küçük, hafif bir CMS'dir. Etiket tabanlı şablon dili, sitelerin geliştirici olmadan kolayca özelleştirilmesini sağlar. Güzel olan, her şeyin ne kadar derli toplu hissettirdiğidir. Temiz bir arayüzde ihtiyacınız olan her şeye sahipsiniz. Eklenti eklemek için asla koda dokunmanız gerekmez. HTML, düz metin ve Textile için yerleşik destek vardır, ancak istediğiniz şekilde yazmak için Markdown'a da ekleyebilirsiniz.